De herrigstratie tot en met 24 februari 2024 afgerond.

 

Elke 4 jaar moeten wij ons herregistreren.

Dat betekent voor mij dat alle benodigde scholingen gedaan moeten zijn voor 24-2-2024.

Deze scholingen staan geregistreerd bij het Kenniscentrum Kraamzorg (KCKZ) met het aantal geaccrediteerde punten die erbij horen.

Je moet een aantal verplichte scholingen gedaan hebben en een aantal vrije keuzes van scholingen.

 

Elke 4 jaar moet een kraamverzorgende zich opnieuw registreren en een aantal modules volgen om geregistreerd te blijven.

 

Deze bestaat uit de volgende modules:


Verplichte modules


  1. (2019 Categorie A) Scholing Kinder-EHBO herhaling
  2. (2019 Categorie A) Scholing Reanimatie kind en volwassene
  3. (2019 Categorie A) Scholing Fysiologie en pathologie in het kraambed
  4. (2019 Categorie A) Scholing Fysiologie en pathologie van de baring 
  5. (2019 Categorie A) Scholing Reanimatie kind en volwassene
  6. (2019 Categorie A) Scholing (Borst)voeding verdieping 
  7. (2019 Categorie A) Scholing De herziene meldcode
  8. (2019 Categorie A) Scholing Vroegsignalering
  9. (2019 Categorie A) Scholing Shaken Baby Syndroom
  10. (2019 Categorie A) Scholing Hyperbilirubinemie

  1. (2019 Categorie B) Scholing Kader primaire proces
  2. (2019 Categorie B) Scholing Kraamzorg in specifieke situaties
  3. (2019 Categorie B) Scholing Communicatie 

Vrije  keuze modules

  1. (2019 Categorie C) Scholing verdieping Veilig slapen
  2. (2019 Categorie C) Scholing verdieping Webinar geboorte nazorg
  3. (2019 Categorie C) Scholing verdieping stress de baas
  4. (2019 Categorie C) Scholing verdieping gezonde voeding in kraamgezin
  5. (2019 Categorie C) Scholing verdieping philips Avent Scientific Webinar
  6. (2019 Categorie C) Scholing verdieping stamceltherapie in opkomst

  • Cursus Acute verloskunde.
Buiten dat het superleuk leuk was, was het enorm leerzaam. Dit keer heb ik geleerd wat ik moet doen bij een stuitbevalling, een schoudertje wat vast blijft zitten  en een stortbevalling. Dit is erg fijn om te kunnen oefenen omdat ik steeds vaker alleen met de kraamvrouw ben tijdens de fase van de ontsluiting. Als zij dan bevalt terwijl de verloskundige onderweg is, weet ik wat ik moet doen.

  • Cursus: Diversiteit en cultuur in de kraamzorg.

Deze cursus klinkt als een erg saaie cursus, maar niks is minder waar. Deze cursus is geweldig!! Vrouwen uit andere culturen laten ons, door onze en hun ogen kijken naar de maatschappij. Het is heel hilarisch en zeer leerzaam. Deze cursus werd gegeven aan de hand van toneelstukjes. We hebben heel veel gelachen en toch ook laten nadenken. Natuurlijk kun je niet alles weten van alle culturen, maar het is fijn om bepaalde zaken te weten. Het grootste leerdoel van deze cursus was respect voor elkaar hebben en iedereen in zijn waarde laten.


  • Cursus: Preventie Shaken Baby Syndroom.

Dit is een heftige cursus over de gevolgen van "het door elkaar schudden" van een baby. Als je een baby met twee handen vastpakt en je schudt ermee omdat je machteloos bent dan heb je geen idee wat je allemaal beschadigen kunt. Het hoofdje van een baby is het grootste deel van het lichaam. Het nekje kan dit gewicht niet dragen als je het niet ondersteunt en dat doe je niet met schudden. Het hoofdje gaat van voor naar achteren en de spiertjes kunnen het niet aan. Deze kunnen scheuren en de zenuwen die daar langs lopen scheuren mee. Hierdoor krijg je inwendige bloedingen met fatale gevolgen aan de hersenen. Ook de plaats waar je de baby met twee handen vasthoudt krijgen schade doordat de baby stevig vastgehouden wordt (men wil natuurlijk niet dat hij valt). Hierdoor breekt het alle botjes waar je de baby vast hebt.Iedereen weet dat het gevaarlijk is, maar heel veel mensen weten niet hoe gevaarlijk. Door deze cursus kunnen we ouders uitleggen waarom je het zeker NIET moet doen.


  • Bijscholing: Eerste hulp bij ongelukken.

Dit was ook weer een heel leerzaam. De cursus ging over alles wat met eerste hulp te maken heeft, maar ook de eerste hulp in het kraambed. Natuurlijk krijg je deze onderdelen in je opleiding, maar er veranderen toch elke keer weer dingen en het is heel erg fijn om bij te blijven en cursussen te herhalen. Ik heb weer alles kunnen oefenen en kom er dan achter dat ik toch nog best veel wist.


  • Bijscholing borstvoeding.

De bijscholing ging dit keer over clustervoeding, powerfeeding en kolven. Ook dit keer was het fijn dat ik weer opgefrist werd. Als ik in de gezinnen problemen met de borstvoeding tegenkom vind ik het altijd weer een aanslag op de kraamvrouw, maar als je dan weer hoort hoe je haar kunt ondersteunen en waar ze het voor doet, maakt het advies wat je geeft toch het verschil. Daarom dus ook weer heel leerzaam.


  • Bijscholing reanimatie pasgeborenen.

Ik ben zo blij dat deze bijscholing er is. In een verleden heb ik een keer een baby moeten reanimeren. Samen met de verloskundige hebben we 16 minuten gereanimeerd en het is gelukkig goed afgelopen met deze baby. Op het moment dat het gebeurde hoorde ik Rob, mijn vaste opleider, praten. Door de bijscholingen van hem hoorde ik hem zeggen: je doet het goed, ga zo maar door. Het is misschien raar, maar dat gaf zoveel vertrouwen zodat ik wist wat ik moest doen. Deze bijscholing doe ik jaarlijks en heb hem nu dus ook weer gedaan.


  • Cursus: Vroegsignalering kindermishandeling.

Zoals elke keer is het zeer confronterend dat er zoveel kinderen mishandeld worden. De cijfers liegen er gewoon niet over. Wat ik uit ervaring weet is dat ouders hun kinderen geen kwaad willen doen, maar vaak niet weten hoe ze dingen aan moeten pakken. Deze cursus is bedoelt om ons, kraamverzorgende, in te laten zien, dat het nodig is om een overdracht naar de mensen met kennis van zaken te maken. Hierdoor kunnen ouders geholpen worden anders om te gaan met hun kinderen. Het is niet zo dat kinderen uit huis gehaald worden, maar juist om kinderen op een veilige manier thuis te laten blijven wonen. Door de vroegsignaleren kunnen een heleboel ouders en kinderen geholpen worden.


  • Cursus: Veilige Hechting

Een veilige hechting vanaf de geboorte is van groot belang voor een gezonde ontwikkeling. Dat gaat niet altijd vanzelf. Hoe doe je dat?  Bij baby’s staat het belang van sensitieve interactie binnen het prille ouderschap centraal.

Steeds duidelijker komt naar voren hoe belangrijk het is dat ouders adequaat reageren op de signalen die hun baby’s uitzenden. Soms zijn ouders echter niet in staat om de signalen van hun baby op te pikken. Dit kan te maken hebben met hun eigen ervaringen. Zo kan een trauma of psychiatrische problematiek een rol spelen. Maar ook verwachtingen die niet uit zijn gekomen, bijvoorbeeld bij het opvoeden van een kind met een beperking. Tijdens deze cursus heb ik handvatten gekregen om ouders te helpen op een fijne manier.


  • Cursus Rookvrije Start

Elk kind heeft recht op een rookvrije start. Alle zorgprofessionals – van verloskundige tot jeugdarts – slaan daarvoor de handen ineen. Ze werken samen in de Taskforce Rookvrije Start. Het doel van de Taskforce is dat meer (aanstaande) ouders stoppen met roken en rookvrij blijven. De Taskforce bevordert multidisciplinaire zorg, agendeert het onderwerp en verbetert kennis van professionals en publiek.

Roken wordt tegenwoordig gezien als een "verslavings-ziekte". Tijdens deze cursus heb ik geleerd om ouders handvatten aan te dragen en/of ze door te verwijzen naar deskundige hulp, zonder veroordeling of negativiteit.


  • Cursus Reanimatie bij natte en droge baby's, kinderen en volwassenenen.

Altijd een zeer belangrijke cursus waarin een theoretische gedeelte van 6 uur zit met een toets. Aansluitend oefenen in de vorm van casussen.

Ooit heb ik een baby moeten reanimeren en hoop het nooit meer mee te maken. Deze cursus helpt enorm om de kennis up-to-date te houden.


  • Acute verloskunde en partusassistentie

Tijdens deze scholing werden verschillende acute situaties behandeld die de kraamverzorgende rondom de baring of in het kraambed kan treffen. Naast verdieping in de oorzaak en behandeling van deze complicaties is er veel ruimte voor het praktisch oefenen van de betreffende (assisterende) vaardigheden zoals impressie van de schouder, expressie op het nakomend hoofd bij de stuitbevalling, handelingen bij shock en fundusexpressie bij foetale nood. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende fantomen tijdens de casusoefeningen.


  • Psychiatrie en verloskunde

In Nederland heeft 1 op de 4 mensen te maken met psychische klachten. In het kraambed kom ik dan ook regelmatig vrouwen en mannen tegen die hier mee te maken hebben gehad of mee te maken krijgen. Het is dan ook heel erg fijn om hier een scholing over gehad te hebben om iedereen te kunnen ondersteunen als dit nodig mocht zijn.