Babymassage

In de kraamweek "doen" we altijd een stukje babymassage. Dit hangt voornamelijk van de jullie baby af. In de begindagen is de baby nog erg moe van de geboorte, alle nieuwe indrukken die hij/zij heeft moeten doorstaan. Tijdens één van de laatste dagen probeer ik altijd of de baby eraan toe is. We kijken dan heel goed naar wat jullie baby aangeeft en hoe lang we de massage doen en óf we wat massage kunnen doen. Hieronder kun je alvast wat lezen over babymassage.

 

 

Babymassage in 7 stappen

 

Je baby masseren stimuleert zijn tastzin. Bovendien is het een moment van intens contact met je baby, dus ontspanning voor jullie allebei!

Toen je baby nog veilig in jouw baarmoeder zat, was hij omgeven door warmte. Na zijn geboorte kan hij die warmte en veiligheid missen. Je kunt je baby geruststellen door hem te knuffelen, zachtjes tegen hem te praten, te wiegen of door hem te masseren. Lees hier wat de voordelen zijn van babymassage, hoe je je moet voorbereiden en waar je rekening mee moet houden bij het masseren van je baby. Je kunt je baby thuis masseren, maar je kunt ook een cursus volgen.

 

Babymassage heeft een gunstige invloed op:

  • de ontwikkeling van de hersenen
  • de lichaamsgroei
  • de ademhaling
  • de spijsvertering (massage heeft een positieve werking bij krampjes en verstopping)
  • de slaap (dieper en beter)
  • het immuunsysteem (je baby wordt minder vatbaar voor ziektes en infecties)

 

Babymassage voorbereiden

 

Stap 1: warmte

Zorg dat de ruimte waar je de massage geeft lekker warm is (ongeveer 24 graden). Kleine ruimtes worden sneller warm, dus de baby- of badkamer zijn geschikte ruimtes. Masseer je baby op een veilige plek. Let bijvoorbeeld op dat hij niet van de commode kan vallen. Je kunt hem ook op de grond masseren, op een wollen deken of schapenvachtje met daarop een handdoek. Dat is lekker warm en zacht.

 

Stap 2: poepgevaar!

Masseer niet direct na een voeding. Het beste kun je ongeveer een uur wachten. Voor optimaal huidcontact is het handig als je baby helemaal bloot is. Zorg wel dat je altijd een handdoek bij de hand hebt. Door de massage ontspant je baby en zul je merken dat hij scheetjes gaat laten of misschien zelfs plast of poept.

 

Stap 3: olie

Was je handen en doe ringen, armbanden en je horloge af. Zorg dat je nagels kort zijn en dat er geen scherpe haakjes aan zitten. Doe wat olie in een kommetje. Er zijn verschillende soorten massageolie verkrijgbaar. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor amandelolie. Amandelolie is een natuurlijk product dat makkelijk in de huid wordt opgenomen. Bovendien veroorzaakt deze olie bijna nooit irritatie.

 

Stap 4: prikkel-arm

Zorg voor zo min mogelijk prikkels. Berg speeltjes op, zet je telefoon en de televisie uit. Een cd met rustgevende muziek is natuurlijk wel goed! Een babymassage heeft het beste effect als je zelf ontspannen en rustig bent. Ben jij gehaast en gestrest, dan voelt je baby dat. Hij kan niet ontspannen als jij tijdens het masseren constant op de klok kijkt en denkt aan de boodschappen die je moet doen. Neem een gemakkelijke houding aan, bijvoorbeeld met je rug tegen de muur met wat kussens in je rug.

 

Zo masseer je je baby

 

Stap 5: praten

Vertel je baby wat je gaat doen. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik ga je nu uitkleden’ of ‘Ik pak je armpje en ga het masseren’. Praat niet met anderen tijdens het geven van de massage. Dat leidt je baby af en daardoor is het effect van de massage minder. Zorg dat je vrijwel constant oogcontact hebt met je baby en probeer ook altijd lichaamscontact te houden. Als je wat olie wilt pakken, doe dat dan met één hand. De andere hand laat je liggen op het lichaam van je baby.

 

Stap 6: experimenteren

Masseer je baby langzaam en ritmisch. Je zult merken dat het hem kalmeert en rust geeft. De druk van je handen pas je aan aan het gewicht van je kind en hoe hij zich voelt. Hier geldt: hoe steviger je kind is, des te steviger je aanrakingen kunnen zijn. Experimenteer! Je merkt het vanzelf als je baby bepaalde druk niet prettig vindt of als de massage genoeg is geweest. Als hij huilt of zijn hoofdje wegdraait, kan dat een teken zijn dat hij geen zin meer heeft.

 

Stap 7: genoeg is genoeg

Een volledige babymassage duurt zo’n twintig minuten. Dit is een richtlijn. Als jouw baby het na tien minuten genoeg vindt, dan stop je. Je hoeft ook niet altijd een volledige massage te geven. Je kunt je ook beperken tot een gedeelte van het lijfje. Niets moet: als je merkt dat je baby iets niet prettig vindt, ga er dan niet mee door. Het ene kind is het andere niet.

 

Na de babymassage

Ben je klaar met de massage, dan kun je je baby baden in een warm badje/tummy tub. De restjes olie worden dan goed weggespoeld. Kleed je kind lekker warm aan en wikkel hem in een doek. Kijk waar hij behoefte aan heeft. Misschien heeft hij honger of is hij slaperig. Wees niet verbaasd als je baby na de massage in een lange en diepe slaap valt!